.

вторник, 7 юни 2011 г.

Стара планина

Стара планина е известна и под името Балкан.


Тя се намира на Балканския полуостров, простира се от Черно море до Сърбия, като нейната по-голяма част е разположена в България. Първенецът на Стара планина е връх Ботев.

Планината може да се раздели на три дяла - източен, среден и западен.
  • Източна Стара планина е с най-малка дължина - 155 км. Дялът е разположен между нос Емине и прохода Вратник.
  • На запад до Ботевградски (Арабаконашки) проход се намира Средна Стара планина. С дължина от 207 км това е най-дългият дял. Тук се издига и връх Ботев.
  • Западна Стара планина има дължина 190 км и се простира до Белоградчишкия проход.


Връх Ботев е най-високият връх в Стара планина с надморска височина 2376 м. Намира се в община Карлово,област Пловдив. До 1950 г.се е казвал Юмрукчал, тогава е преименуван на Христо Ботев.

Върхът се намира в Централна Стара планина, близо до гр. Карлово и гр. Калофер. Той представлява обширно пасище с гранитна основа, страдащо от значителна ерозия, причинена от мащабното строителство и полагането на множество кабелни трасета. На връх Ботев е изградена метеорологична станция и телевизионна кула (отворена на 10 юли 1966 г.), която покрива с телевизионен и радио сигнал над 65% от територията на България.

В Стара планина и нейните покрайнини се разполагат много красиви градове и селца като Белоградчик, Велико Търново, Шипка, Боженци, Берковица, Жеравна, Калофер, Котел, Тетевен, Дряново, Априлци и Ягодите.



Източник: stara-planina.freebg.eu